måndag 29 oktober 2012

Gott med grönsaker!

I kväll har vi ätit en riktigt god grönsaksgryta! Till och med sambon som var lite skeptisk först gav den bra betyg! En het gryta möter sälta i halluomi. Yummi!



Grönsaksgryta med halloumiost
4 portioner

1 gul lök, grov hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
½ squash, tärnad
½ aubergine, tärnad
1 röd paprika, tärnad
1 msk olivolja
curry
cayennepeppar
salt
peppar
1 burk hela tomater
1 grönsaksbuljong
1 burk kikärtor, avrunna
2 paket halloumiost, skivade
1 dl solrosfrön
80 g babyspenat


  • Bryn grönsakerna i olja i en panna eller gryta. Krydda med curry, cayenne, salt och peppar.
  • Häll på tomater och buljongen. Vänd ner kikärtorna och låt grytan puttra i några minuter.
  • Torrosta solrosfröna i en torr stekpanna tillsammans med lite flingsalt. Lägg åt sidan.
  • Stek halloumin så att den får en gyllene färg.
  • Lägg upp grytan i djupa tallrikar och fördela spenat och halloumi över. Toppa med de rostade solrosfröna. Mums!
Vill du inte äta en vegetarisk måltid kan du byta ut osten mot tex grillad
kyckling.

Höstigt men ändå fräscht! 
Kramar Mysan!

torsdag 25 oktober 2012

Pizza

Hur gott är det inte med hemmagjord pizza? Älskar det! Hemligheten med en god pizza är tomatsåsen. Den bör småputtra länge för att få en god mustig smak.

Här hittar du recept på min favvo botten och tomatsås.

Denna pizza skulle jag nog kalla för "salig blandning"!
Skinka, tomat, ananas, oliver, feta... Toppad med ruccola!



Vad är ditt favorit pålägg på pizza?

Kramar Mysan!

måndag 22 oktober 2012

Snabb förrätt

Fylld avokado måste vara den lättaste och snabbaste förrätten som finns!
Vill du att det ska gå extra fort köper du färdig fyllning i form av någon god röra.


Min röra är gjord av räkor, hackat ägg, majonäs, creme fraich
och gräslök.





Kramar Mysan!

söndag 21 oktober 2012

American apple pie

För ett par veckor sedan så beskärde vi vårat äppelträd ganska ordentligt. Vilket resulterade i massvis med äpplen som behöver tas hand om. Jag tog därför tillfället i akt att baka en god american apple pie fylld med en hel drös äpplen!



American apple pie
1 paj/ca 8-10 bitar
180 grader

1 sats mördeg
12 stora äpplen
1 citron, saften
50 g smör
4 msk socker
ca 2 tsk kanel
ca 1 msk malen ingefära

ägg och mjölk till pensling
råsocker


  • Skala och kärna ur äpplena. Dela alla äpplen i klyftor.
  • Blanda med citronsaft och stek mjuka i smör och kryddor. Stek gärna i två omgångar eller i två pannor.
  • Häll upp äpplena på ett fat och låt svalna.
  • Ta fram mördegen och dela i två bitar. Den ena biten lite större än den andra.
  • Kavla den större biten på ett mjölat bakbord till en cirkel, ca 30 ca i diameter.
  • Lägg degen i/på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck försiktigt ner degen längs kanten och låt det som blir över hänga kvar över kanten.
  • Fyll nu pajformen med de stekta svala äpplena.
  • Kavla ut den andra degbiten till en cirkel som ät stor nog att täcka formen, ca 25 cm i diameter.
  • Vispa ett ägg med lite mjölk och pensla på kanten på degen i formen.
  • Lägg på det utkavlade deg locket.
  • Nyp ihop degkanterna och skär bort överflödig deg.
  • Pensla hela locket med äggvispet och strö över råsocker.
  • Skär små snitt eller stick små hål i locket.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter tills den är gyllene.
  • Servera gärna med vaniljglass.

Snitta gärna locket som solstrålar, sätter lite extra piff!



Vad gör du av dina äpplen?

Kramar Mysan!

Mördeg


Detta recept av mördeg är det som jag oftast använder mig av.

Mördeg
2 pajer

150 g kallt smör, tärnat
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten


  • Blanda smör, vetemjöl och florsocker i en matberedare.
  • Tillsätt ägg och vatten och kör matberedaren tills det precis går ihop.
  • Plasta in och låt vila i kylskåp minst 30 minuter.

söndag 7 oktober 2012

Fetaost!

Fetaost. Finns inte mycket mer att säga om denna ost än, GOTT!! Både jag och sambon älskar verkligen fetaost!! I kväll blev det färsbiffar fyllda med fetaost. Smaskens!!



Fetaostbiffar med timjansås
4 portioner

500 g nötfärs
1 rödlök, finhackad
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
1 ägg
2-3 msk grädde
salt
peppar
timjan
1 förp fetaost

Timjansås

ca ½ dl grädde
1-1½ dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta, pressad
timjan
salt
peppar


  • Dela fetaosten i 4 eller 8 bitar, detta lite beroende på hur stora biffar du vill göra.
  • Blanda ihop nötfärs, lök, vitlök, ägg och grädde till en slät "smet". 
  • Krydda med salt, peppar och timjan.
  • "Baka" in fetaostbitarna i köttfärsen och forma till avlånga biffar.
  • Stek på medelvärme till biffarna är genomstekta.
  • Lägg över biffarna på ett fat.
  • Såsen gör du i stekpannan. Blanda alla ingredienser och låt småputtra någon minut.
  • Smaka av med salt, peppar och timjan.
  • Servera biffarna med åsen och något gott tillbehör. Tex potatis och sallad.


Hoppas ni har en trevlig söndagkväll!!

Kramar Mysan!

måndag 1 oktober 2012

Grönt är skönt!

Hallå!! Du tror väl inte att jag glömt dig? Nej, jag har bara varit på lite semester förstår du! Härligt att få lite energi inför hösten! Har du någon semester planerad?

I kväll har vi ätit en grön god soppa gjord på broccoli och spenat, toppad med fetaost!




Grön soppa
4 portioner

3 schalottenlökar, grov hackade
2-3 vitlöksklyftor, grov hackade
ca 150 g broccoli, i buketter skiva ev lite av skaftet med
8 dl vatten
1 msk fond
150 g fryst spenat
olja
salt
peppar
150 g fetaost


  • Bryn löken i lite olja utan att få för mycket färg.
  • Lägg ner broccoli och häll på vatten och fond. Låt koka i ca 7-10 minuter.
  • Tillsätt sedan spenaten och låt koka i ytterliggare 5 minuter.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Servera soppan i djupa tallrikar och toppa med fetaost bitar.



Kramar Mysan!